وقتی کانون های مساجد احیاگر مسجد می شوند/پاتوق های همدلی
راه اندازی کانون های فرهنگی هنری مساجد در جوار خانه های خدا توانسته نیاز خیل گسترده ای از مخاطبان را پاسخگو باشد و با فعالیت های مثمرثمر جایگاه خود را به عنوان قطب فرهنگی کشور تثبیت کند.
مقابله اصولی و منطقی با تهاجم فرهنگی منحط و مبتذل بیگانگان شورای عالی انقلاب فرهنگی را بر آن داشت تا در صورتجلسه شماره ٣٠٢ مورخ ١٨/١٢/٧١ خود تاسیس ستاد عالی کانونهای فرهنگی، هنری مساجد کشور را تصویب کند و امروزه کانون های مساجد از مراکز و پایگاه های پرتحرک و فعال در عرصه های مذهبی، اجتماعی و مردمی در مقابله با تهاجم فرهنگی مبتذل استکبار و کفر جهانی قلمداد می شوند و این اهمیت تا بدانجا رسید که مقام معظم رهبری در سفر به استان خراسان شمالی به جایگاه کانون های فرهنگی هنری مساجد و توجه ائمه جماعات و بسیج به کانون ها اشاره داشتند.
در آستانه 18 اسفند سالروز تاسیس کانون های فرهنگی هنری مساجد با کارکنان دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد استان مرکزی گفتگویی تهیه شده است آنچه در ادامه می آید خلاصه ای از فعالیت های انجام شده توسط هر یک واحدهای این دبیرخانه است.
بهره مندی 30هزار نفر در 511 کانون مسجد استان مرکزی
حجت الاسلام مصطفی ذوالفقاری، مسئول دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد استان مرکزی گفت: بیش از 30 هزار نفر عضو کانون های فرهنگی هنری مساجد این استان هستند و از فعالیت های این کانون ها در 511 مسجد بهره مند می شوند.
حجت الاسلام ذوالفقاری افزود: هم اکنون 511باب کانون در مساجد استان مرکزی مشغول به فعالیتند که از این تعداد 231 کانون روستایی، 25 کانون تخصصی، 3 کانون دانشگاهی، 13 کانون در مصلاهای استان فعال هستند.
وی با بیان اینکه 173 کتابخانه مخزن دار و 344 کتابخانه باز در مساجد موجود است افزود: مجوز 71 کتابخانه مخزن دار طی دو سال گذشته از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صادر شد و 34 هزار نفر عضو کتابخانه ها از 69 هزار عنوان کتاب موجود در کتابخانه ها بهره مند می شوند.
حجت الاسلام ذوالفقاری افزود: کانون ها از مردمی ترین پایگاه های فرهنگی در سطح کشور هستند و گستردگی این کانون ها در همه جای کشور به دلیل گسترش فعالیت های فرهنگی هنری در سطح استان ها نقش آنان را ارزنده و مهمتر می کند.
مسئول دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد استان مرکزی ادامه داد: امروزه کانون های فرهنگی هنری مساجد توانسته به عنوان برگترین و منسجم ترین شبکه فرهنگی کشور نقش واقعی فرهنگی و تبلیغی مساجد را احیا کند.
وی از ثبت سالروز تاسیس کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور در روز 18اسفند در تقویم رسمی کشور خبر داد و گفت: این اقدام فرصتی برای معرفی ظرفیت های عظیم مسجد و کانون های مساجد است.
علیرضا فراهانی، کارشناس اداری مالی دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد استان مرکزی به ارائه گزارشی از مساعدت های این دبیرخانه به کانون های تحت پوشش این دبیرخانه پرداخت و گفت: در سال 94 بیش از 22 میلیون به 76 باب کانون فرهنگی هنری برای خرید کالاهای مشارکتی که بیشتر آن شامل رایانه، دیتا پروژکتور، دوربین عکاسی و قفسه کتاب بوده پرداخت شده است.
وی افزود: 148 میلیون تومان به 495کانون به عنوان سرانه سالیانه هر کانون 300هزار تومان به عنوان سرانه واریز شده است.
فراهانی با بیان اینکه به380 کانون در طرح اوقات فراغت 114میلیون تومان کمک شده ادامه داد: واریز 12میلیون تومان به حساب 40 باب خانه نور بابت حمایت از برنامه های قرآنی از دیگر فعالیت های این واحد است.
کارشناس اداری مالی دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد استان مرکزی اظهار کرد: برای اجرای برنامه های مناطق ویژه در قالب تفاهم نامه از قبیل گلشن وحی، یادیار، گرامیداشت هفته دفاع مقدس، تهیه استخر رایگان جهت اعضای کانون ها و غیره در شهرستان های خمین و ساوه اعتباری بالغ بر 40میلیون تومان واریز شده است.
فراهانی تصریح کرد: سایر برنامه های کانون ها از قبیل محفل انس با قرآن، یاواره شهد، بزرگداشت ملی و مذهبی از جمله اعیاد شعبانیه، دهه کرامت، دهه فجر، ایام فاطمیه و میلاد و شهادت ائمه (ع) با اعتباری بالغ بر 70میلیون تومان حمایت شده است.
وی گفت این واحد مالی برنامه های محوری دبیرخانه از قبیل اردوی بزرگ اصفهان در دو بخش خواهر و برادر، دوره مدیریت فرهنگی بشارت در رامسر، جشنواره کشوری محراب قلم، مرحله استانی جشنواره مدهامتان و سایر برنامه ها را پشتیبانی و تدارکات کرده است.
مهدی نعمتی، کارشناس روابط عمومی دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد استان مرکزی به ارائه فعالیت های این واحد پرداخت و گفت: برگزاری جلسات فصلی با کانون ها در هر یک از شهرستان های تابعه به طور جداگانه، جلسات عقد تفاهم نامه سالانه به تفکیک، اعزام اعضای کانون های مساجد به نمایشگاه کتاب تهران، برنامه ریزی بازدید از کلاس های اوقات فراغت، اطلاع رسانی و ارسال پیامک به مناسبت های ملی و مذهبی به کانون ها، گرامیداشت سالروز نوزدهم مهر در خصوص بیانات مقام معظم رهبری در استان خراسان شمالی، بزرگداشت سالروز نهم دی، برگزاری مراسم ولادت و شهادت ائمه معصومین(ع) در طول سال وگرامیداشت دهه امامت و ولایت از جمله برنامه ها و فعالیت های انجام شده توسط این واحد است.
وی بزرگداشت 18 اسفند سالروز بیست و سومین تاسیس کانون های فرهنگی هنری مساجد، برگزاری جلسات شورای اداری هفتگی، اطلاع رسانی جشنواره ها و مسابقات کشوری که از ستاد اعلام می شود، تهیه و توزیع نسیم کانون به طور ماهانه، اطلاع رسانی و تبلیغات شهری و ایجاد بیش از 250 پنل ارسال پیامک را از دیگر برنامه ها و فعالیت های این واحد در طول سال برشمرد.
ابوالفضل حسینی، کارشناس فرهنگی هنری دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد استان مرکزی گفت: برگزاری هفتمین جشنواره سراسری محراب قلم در استان مرکزی شهرستان خمین و کسب مقام های برتر این جشنواره در رشته های مصاحبه، خبرنویسی، مقاله نویسی و غیره، برگزاری مرحله استانی جشنواره قرانی مدهامتان با حضور بیش از 600نفر و اعزام برترین های این مرحله به جشنواره کشوری در استان اصفهان و کسب مقام اول رشته حفظ 20جزء، برگزاری مرحله استانی جشنواره آواها و نغمه ها و راهیابی 19اثر از استان مرکزی به مرحله نیمه نهایی کشوری این جشنواره و کسب مقام های برتر رتبه های برتر در استان همدان توسط گروه سرود موعود دلیجان، اعزام دو نماینده از این استان به جشنواره کشوری مدهامتان روستایی و کسب مقام در رشته های قرائت و حفظ 20جزء از جمله فعالیت های این واحد است.
حسینی در ادامه به دیگر فعالیت های این واحد فرهنگی به برگزاری طرح اوقات فراغت تابستان 94با عنوان آسمانی ها اشاره کرد و افزود: هزاران نفر جوانان و نوجوانان از کلاس های قرآنی، احکام، آموزشی، فرهنگی، تفریحی، فوق برنامه و اردوهای داخل استانی و برون استانی بهره مند شدند.
وی اظهار کرد: برگزاری اردوی متمرکز پایان دوره طرح اوقات فراغت با شرکت بیش از 2 هزار نفر خواهر و برادر طی هفت روز در استان اصفهان از فعالیت های اوقات فراغت تابستان 94 بود.
حسینی تصریح کرد: برگزاری برنامه های ویژه هفته کتاب و کتابخوانی ازجمله برپایی نمایشگاه های کتاب در برخی کانون ها، تقدیر از کتابداران نمونه کتابخانه ها، ارسال تجهیزات کتابخانه ای و کتاب، افتتاح کتابخانه، سرکشی از کتابخانه های تحت پوشش و ارسال 25 طرح کتابخانه ای به جشنواره روستای دوستدار کتاب و کسب عنوان برتری کانون فرهنگی هنری امامزاده علی بن محمدباقر(ع) روستای خاوه اردهال دلیجان از جمله برنامه های این هفته بوده است.
کارشناس فرهنگی هنری دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد استان مرکزی برگزاری جشنواره استانی نسیم بهشت با موضوعات شعر و خاطره نویسی نماز، کسب مقام اول جشنواره امام المتقین(ع) توسط کانون شهید ترابی خمین در رشته وبلاگ نویسی، حمایت از نشریات تجربی و گروه های تئاتر و سرود مساجد، حمایت از وبلاگ های مساجد و برنامه های مناسبتی ملی و مذهبی از جمله دهه ولایت، دهه امامت، دهه فجر، ایام فاطمیه، محرم و صفر و غیره از دیگر فعالیت های این معاونت برشمرد.
وی از انتخاب استان مرکزی به عنوان استان معین برنامه های مناسبتی با موضوع امام حسن عسگری(ع) خبر داد و گفت: راه اندازی سایت امام حسن عسگری(ع)، چاپ کتاب و بنر و نشریه ویژه امام حسن عسگری(ع) در ایام شهادت و ولادت این امام همام از جمله اقدامات در این راستا بوده است.
حسینی همچنین به واگذاری کمیته مساجد دهه فجر انقلاب اسلامی به دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد استان مرکزی اشاره کرد و افزود: در این راستا برنامه های ویژه دهه فجر از جمله مسابقات روزنامه دیواری، مسابقات فوتبال دیجیتال، مسابقات تنیس روی میز برای خواهران و برادران، جشن های انقلاب در مساجد، نشست های کمیته های مساجد و محلات، مسابقات کتابخوانی و غیره برگزار شده است.
محسن رضایی کارشناس ثبت وساماندهی دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد استان مرکزی از تاسیس31 باب کانون در سال 94 خبر داد و گفت: هم اکنون تعداد کانون های موجود در مساجد استان مرکزی511 باب است که از این تعداد 231کانون در روستاها و مابقی در مساجد شهرها مشغول به فعالیت هستند.
وی افزود: در استان مرکزی سه کانون در دانشگاه ها تاسیس و مشغول ارائه خدمات فرهنگی به دانشجویان است همچنین 13 کانون در مصلاهای استان مرکزی مستقر هستند که علاوه برفعالیت های کانونی برنامه های ویژه ای جهت نماز جمعه دارند.
رضایی اظهارکرد: در این استان 25 کانون تخصصی در زمینه های مختلف قرانی، نماز، مشاوره، فناوری اطلاعات، عترت، ولایت، هنرهای تجسمی، عفاف و حجاب و غیره مشغول به فعالیت های تخصصی در کانون ها هستند.
کارشناس ثبت وساماندهی دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد استان مرکزی از دیگر برنامه های این واحد به اعزام فعالان فرهنگی در حوزه کانون های روستایی به کنگره ملی فرهنگ روستا در شهریور ماه به مشهد مقدس اشاره کرد و گفت: در استان مرکزی 11باب خانه فرهنگ دیجیتال در جوار مساجد آماده ارائه خدمات اینترنتی و آموزشی به علاقمندان است.
نوشین جوادی، مسئول واحد خواهران دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد استان مرکزی به برگزاری سلسله همایش های گوهر وجود ویژه رابطین خواهر عضو کانون های مساجد اشاره کرد و گفت: در این همایش ها استادانی چون مریم معین الاسلام و حجت الاسلام تراشیون و دکتر لاور، خانم آشتیانی به بیان سخنرانی با موضوعات جایگاه زن، گفتمان احیای نظام زن و خانواده و عفاف و حجاب پرداختند.
وی به برگزاری مسابقات بانوان تاریخ ساز با هدف ارائه الگو به زن مسلمان، نقاشی یاران کوچک حسین بن علی(ع)، کتابخوانی قرارگاه های فرهنگی اشاره کرد و گفت: تشکیل کارگروه تخصصی عفاف و حجاب از دیگر برنامه های این واحد در راستای سیاستگذاری صحیح و هدفمندی اجرای برنامه ها با محوریت عفاف و حجاب بین کانون هاست.
جوادی برگزاری جلسات شورای مشورتی، جلسات رابطین منطقه ای، تقدیر از رابطین فعال کانون ها در دهه فجر، تشکیل هسته های پژوهی، بازدید از کانون های فعال، اعزام بانوان فعال کانون ها به دوره آموزشی اندیشه های آسمانی در مشهد مقدس، برگزاری اردوی هزار نفری خواهران فعال طرح اوقات فراغت تابستان 94 در استان اصفهان را از دیگر فعالیت های واحد خواهران دانست.
محمدمهدی کارکن، مسئول دفتر نمایندگی کانون های فرهنگی هنری مساجد ساوه به فعالیت های این دفتر در طول سال به برگزاری محافل انس با قرآن کریم در 6 کانون فرهنگی هنری مساجد شهری و روستایی ساوه اشاره کرد و گفت: مسابقات قرآنی مدها متان مرحله شهرستانی، برگزاری مسابقات کتابخوانی به مناسبت های مختلف، همایش ازدواج و برنامه های ملی مذهبی از جمله فعالیت های کانون های این شهرستان است.
کارکن، طرح قرآنی گلشن وحی به همت کانون فرهنگی هنری ابوذر مسجد مسجد امیرالمومنین (ع) روستای سقانلیق در مساجد روستایی شهرستان ساوه به مناسبت های مختلف در یک روستا با حضور یک کاروان تخصصی قرآن کریم با هدف ترویج فرهنگی قرآنی در روستاها و ایجاد شور و نشاط در بین نوجوانان و جوانان و همچنین جذب هرچه بیشتر جوانان و نوجوانان به مسجد و فراگیری آموزه های دینی برگزار شده است.
وی برگزاری مسابقات روزنامه دیواری انقلاب با حضور 150گروه شرکت کننده به مناسبت دهه مبارک فجر انقلاب اسلامی و برگزاری اوقات فراغت تابستان 94 در 52 کانون فرهنگی هنری ساوه را از دیگر فعالیت های این دفتر نمایندگی عنوان کرد.
65 کانون فرهنگی هنری در مساجد ساوه مشغول به فعالیت است.
رضا کوچکی مسئول دفتر نمایندگی کانون های فرهنگی هنری مساجد گفت: ویژه برنامه یادیار با حضور یکهزار نفر از اعضای کانون های مساجد استان با همکاری این دفتر نمایندگی در شهرستان خمین بیت قدیمی حضرت امام خمینی(ره) برگزار شد.
وی حضور 200نفر از اعضای کانون های این شهرستان در اردوی بزرگ پایان دوره اوقات فراغت اصفهان، شرکت 20نفر از مسئولان کانون های جدیدالتاسیس در دروه اموزشی بشارت در رامسر، برگزاری جام فوتسال کانون های مساجد خمین، مشارکت در برگزاری اختتامیه جشنواره رضوی و مشارکت در دومین جشنواره قرآنی گلهای فاطمی و محمدی در شهرستان های خمین، دلیجان و محلات را از برنامه های این دفتر نمایندگی در خمین عنوان کرد.
کوچکی از افتتاح مجتمع فرهنگی مسجد سیدالشهدا(ع) با اعتباری بالغ بر150میلیون تومان خبرداد و افزود: طرح اوقات فراغت تابستان در 43 کانون شهری و روستایی خمین با برگزاری کلاس های مختلف فرهنگی و آموزشی با حضور منسجم و هدفمند اعضای کانون ها اجرا شد.
مسئول دفتر نمایندگی کانون های فرهنگی هنری مساجد شرکت و رقابت یکهزار کودک در مسابقه نقاشی یاران کوچک امام خمینی(ره) را از فعالیت های این دفتر دانست و ادامه داد: 20 گروه از نوجوان عضو کانون های فرهنگی هنری مساجد خمین در مسابقه روزنامه دیواری انقلاب شرکت کردند.
وی حضور پرشور 600نفر از نمازگزاران و اعضای کانون های مساجد در طرح قرآنی 1449 در 20مسجد شهری و روستایی خمین را نشان از علاقه مندی مردم سرزمین آفتاب و زادگاه بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران به کتاب نورانی قرآم کریم و آموزه های آن دانست.
شهرستان خمین دارای 68 کانون فرهنگی هنری در مساجد خود دارد.
محمد احمدی، کارشناس واحد آموزش و پژوهش دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد استان مرکزی از فراخوان پژوهشی 19 مهر به همت این واحد خبر داد و گفت: به این فراخوان با موضوع سخن متناسب با نیاز جوان با محوریت فرامایشات مقام معظم رهبری هفت اثر ارسال شد.
وی اعزام یکصد نفر از برادران و خواهران فعال کانون ها به دوره آموزشی اندیشه های آسمانی، حمایت از هسته های پژوهشی کانون ها، حمایت از برگزاری کلاس های آموزشی توسط کانون ها، حمایت و مشارکت در برگزاری دوره های آموزشی و فعالیت هایی با محوریت نماز د رکانون ها را از برنامه های این واحد برشمرد.
احمدی به فعالیت های قرآنی کانون های فرهنگی هنری مساجد استان مرکزی به برگزاری طرح تلاوت نور در 520 مسجد مجری طرح، اهداء سالانه 1500 جلد قرآن به مراکز مجری طرح تلاوت نور، اهداء تابلو طرح به مراکز مجری طرح تلاوت نور، برگزاری طرح تفسیر قرآن در 200 باب از مراکز مجری طرح تلاوت نور، برگزاری طرح تفسیر همراه ویژه ائمه جماعات مساجد، برگزاری طرح تفسیر کوتاه ، تأسیس و راه اندازی خانه های نور در کانون های مساجد استان(40 مرکز)، راه اندازی مراکز مجری طرح شکوفه های بهشتی ویژه خردسالان و کودکان در مساجد استان، مشارکت در اجرای طرح قرآنی 1449 در 100 باب کانون های مساجد اشاره کرد.
کارشناس واحد آموزش و پژوهش دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد استان مرکزی همچنین برگزاری کلاس های قرآن در طول سال به ویژه اوقات فراغت تابستان، برگزاری دوره های تربیت مربی قرآن کریم ویژه مربیان قرآن، برگزاری محافل انس با قرآن کریم در ایام و مناسبت های سال به ویژه ماه مبارک رمضان در مساجد، ویژه برنامه های ایام ماه مبارک رمضان از جمله طرح قرآنی سی روز سی نور و هرروز با قرآن، راه اندازی و حمایت از جلسات سنتی قرآن کریم، تشکیل شورای قرآنی را از دیگر فعالیت های قرآنی این واحد برشمرد.
پایان پیام/